Nya fakta och frestelser hos SMX Sport

I vinterkyla och snötäckt mark blev vi välkomnade av Charles Lenngren hos SMX Sports i Eklanda (Mölndal) den 18 januari för 2024 presentation av hjälmar och kläder. Kanske gjorde vädret att vi inte blev fler än åtta personer, men vi som var där trivdes gott och därtill bjöds vi också på både korv och fullödig kaffefika!

Charles gav viktig information när det gäller hjälmar: En ny hjälmstandard, ECE 2206, har införts och den ersätter den tidigare standarden ECE 2205. Den nya standarden innebär bl.a. test av hjälmar på inte mindre än 18 punkter mot tidigare 6. Dessutom gäller förbättrat rotationsskydd, som skall förhindra att huvudet rör sig inne i hjälmen vid en olycka. För öppna hjälmar gäller dubbla fästpunkter för spännet.

För öppna hjälmar innebär den nya standarden bl.a. att det krävs dubbla fästpunkter för spännet,
som på hjälmen på bilden.

Den nya normen kräver också större öppning och bredd för att öka vidvinkelseendet och detta får ses som en säkerhetsförbättring.

Sammantaget kommer alla nya hjälmar att bli lite tjockare och tyngre, men det är tyvärr oundvikligt.

Den nya hjälmstandarden ECE 2206 innebär att hjälmar testas på inte mindre än 18 punkter mot tidigare 6. Charles förklarar och pekar på en av de nya punkterna som testas.

Den nya normen kräver också större öppning och bredd för att öka vidvinkelseendet och detta får ses som en säkerhetsförbättring.

Sammantaget kommer alla nya hjälmar att bli lite tjockare och tyngre, men det är tyvärr oundvikligt.

En annan intressant information var att det som begränsar åldern på en hjälm inte är själva hjälmskalet utan det inre frigolitskyddet. Hållbarheten är ca 5 – 7 år från det att hjälmen tas i bruk. Efter denna tid blir frigolitskyddet för poröst och håller inte emot skarpa stötar tillräckligt bra.

Charles demonstrerar en hjälms uppbyggnad, med ett hårt ytterskal och ett stötdämpande frigolitskal invändigt.

Ett par av de nostalgihjälmar som Charles samlar på.

För oss, som gärna är lite nostalgiska, så kunde vi beundra ett stort antal hjälmar från olika tidsepoker; dessa var ett uttryck av Charles samlariver!

Han gladde oss också med att berätta att den italienska AGV-hjälmen (ägs numera av Dainese) nu åter kommer att finnas och det klassiska märket Tommy kommer troligen att återuppstå via den nya ägaren Vartex i Varberg.

På klädsidan händer det mycket. Det finns fyra säkerhetsklasser: B, A, AA och AAA där förstås AAA erbjuder bäst skydd. De senaste två åren har mc-jeans i olika utföranden blivit mycket populära då de finns med fiberförstärkning (ofta Kevlar) på utsatta ställen och de erbjuder ett bra slitskydd. En annan variant är jeans i två lager med fiber ytterst och en tredje är jeanstyg sammanvävt med fiber på insidan som då ger ett slitskydd. En relativt tunn fiberväv innebär att jeansen får en stretchegenskap, med en kraftigare fiberväv (Twaron = en variant av GoreTex) försvinner denna egenskap, men det innebär å andra sidan ett bättre slitskydd.

För samtliga varianter gäller att knäskydd alltid ingår. Kostnaden för jeans ligger i intervallet 1 500 – 3 500 kr.

När det gäller ovandelen så finns en hel del att välja på. Smidiga underställ i fibermaterial (Sorona) med höft-, lår- och knäskydd är populärt liksom smidig jacka (också som underställ) med rygg-, bröst- och armbågsskydd, klass AA eller AAA och då med ännu fler skydd. Här kan man ha t.ex. en dunjacka utanpå.

Det finns också s.k. dubbeljacka med väderskydd och med en innerdel, som kan tas bort; bekvämt när man stannar en varm dag. Här krävs dock en skyddande innerjacka.

Som framgår så fick vi som var där en väldigt fin uppdatering och genomgång av hjälmar och kläder och ett besök hos SMX Sports är definitivt att rekommendera!

Vi tackar Charles för att han tog sig tid med oss och också bjöd på härlig fika!

Titta gärna in på SMX Sports hemsida smxsports.se.

Text Steffen Rosén


Publicerat

i

av

Etiketter: