Vadstena Mc & Traktormuseum

3.juli 2024. Så var det dags för en utflykt i Östra Götalands regi. När anmälningstiden runnit ut var vi fyra som ville iväg och träffas och umgås. Det fanns utrymme för flera att haka på. Men undertecknad var glad för det lilla.

Kaij Jonsson och jag sammanstrålade vid en bensinmack intill Mantorp Park och drog iväg västerut. Anders Johansson och Torbjörn Norlingh kom från varsitt håll och var på plats när vi två anlände till Vadstena MC och Traktormuseum. Anders hade varit där för många år sedan medan vi andra inte sett eller hört något om stället.

Inne på museet fanns ett åttiotal motorcyklar och mopeder och ett nittiotal traktorer med diverse grejer tillverkade långt före en annan hade blivit påtänkt. Några traktorer hade jag sett tidigare men det var inte mitt ämnesområde. Vi hade en expert med oss som varit lantbrukare en halv mansålder. Anders satte sig på den traktor som han fick köra första gången i som femåring. En Allis Chalmers B som tillverkades mellan åren 1937–1957. Tror nog att Anders då hade samma häftiga upplevelse som när han för första gången gränslade en hoj. Enligt uppgift var traktorn prisvärd och lämplig för små jordbruk. Det var i en tid då hästar började ersättas med traktorer.

På museet fanns många olika mc-fabrikat. Letade fram några Hondor. CX 500 åm 1979. Den har inte rullat på över 20 år. En CB 125 T åm 1980. Den hade varit lagom för en annan att baxa i garaget. Väger bara hälften av en 750. För mig en ovanlig Honda som vi fick ögonen på var S65. Tillverkades åren 1965–1969, fyrväxlad på drygt 6 hästkrafter. ”Mr Honda himself” verkade stoltserande stå vid ena långväggen och vakta sina klenoder.

Efter rundturen var det välbehövligt med medhavd fika och sitta och njuta av det braiga hojvädret och vyerna över Vadstena-slätten.

Det här var ett trevligt sätt att träffas. Det pratades en hel del om långturer i olika delar av Europa. Därav kastades det fram ett förslag om att nästa gång försöka ordna till en hojtur där vi åker på våra tvåhjulingar och får uppleva vackra vyer och platser, kanske en heldagstur. Håll ögonen öppna så du inte missar nästa inbjudan.

Text Tapio Sulasalmi


Publicerat

i

,

av

Etiketter: